torsdag 1 september 2011

Vad gör folk egentligen i hemmet? (gåtan har fått en lösning)

Läser en väldigt förvirrad artikel i Expressen om hemarbete. Har har lyckats uttyda att kvinnor i snitt gör 111 minuter hemarbete med par, medan männen gör i snitt 60 minuter hemarbete per dag.

Vi skjuter den något skeva arbetsfördelningen åt sidan ett tag (jag har förvisso många teorier varför det är så) och tittat istället på helheten. I en familj med en man och en kvinna så jobbas det alltså 171 minuter om dagen i hemmet. Nära på tre timmar. Om dagen.

Vad fariken sysslar folk med? Jag städar vår lägenhet kanske en gång i veckan, det tar en halvtimme. Vi lagar mat i kanske (MAX!!) 30 minuter per dag. Tvättar gör vi ca en gång i veckan, total arbetstid kan inte vara mer än en timme. Tillsammans kanske vi kommer upp i 40 minuter per dag. Vad gör ni hemma egentligen? Jag är förbluffad.

Edit:
Tydligen så finns det människor som i sina hem hyser nått form av väsen som kallas barn. Dessa barn tar enligt uppgift väldigt mycket tid att passa, mata och kontrollera, inte alls som till exempel katter som i det närmaste kan kallas självgående. Folk som har s.k barn hemma kallas i folkmun för föräldrar, och det är dessa föräldrar som drar upp snittet på hushållsarbetet.

Ett typiskt barn

onsdag 31 augusti 2011

Relaxation techniques - Slappna av med Isac

(genererad topic)

Folk verkar ha problem med att slappna av i vårt (och alla andra) samhällen nuförtin'. Ganska konstigt eftersom det finns så ohyggligt många sätt att slappna av på. Många gillar att lägga sig på soffan, stänga ögonen och helt enkelt tänka svart. Andra sätter sig i konstiga ställningar, knäpper fingrarna och hummar (mediterar alltså). Vissa personer (typ Marcus Birro) går in i kyrkor, känner storheten och lugnar ned sig. Min styvpappa har en egen teknik, han slänger igång ett gäng filmer, tittar och kopplar av totalt.

Jag själv har en metod som fungerar utmärkt om jag av någon märklig anledning råkar vara stressad eller uppjagad. Fungerar även efter långa jobbpass då jag bara vill ha stillhet.

Jag startar datorn, går in på youtube och slänger ur mig ett sökord, kan vara vad som helst. Till exempel Zlatan, sen ser jag det klipp som ser intressant ut, efteråt klickar jag på ett annat klipp i raden till höger. Osv osv. Helt plötsligt kan det ha gått en timme, och sökningen på Zlatan har mynnat ut i klipp från, tja, flygkrascher. Under denna tid har min hjärna stått stilla, min kropp totalt avslappnad och jag är redo för att göra nått vettigt, eller sova.

Ett annat knep är att ta valfri katt, lägga den i sitt knä, klappa den tills den somnar, och sen somna själv.

Wilma får illustrera en typisk katt.
Om man inte vill söka på just Zlatan, här är några andra trevliga ingångar:
* Bloopers
* Cute animals
* Stupid women (en klassiker!)
* Amazing crashes
* Movie mistakes

Ha en bra sökning, och se till att koppla av.

(Oj, jag tänkte inte på att folk som nu söker på typ bloopers och cute animals kommer att hamna här, det var inte meningen att luta hit er!)

tisdag 30 augusti 2011

Min egen musik (Writing your own music)

Ja vafan, vad ska man använda lunchen till om inte blogga lite till? Ännu ett genererat ämne.

Att kunna spela och komponera musik vore det häftigaste att kunna. Men de kan jag inte. Jag är totalt omusikalisk, det tog mig flera månader att lära mig spela Amazing Grace på flöjt till exempel. Jag saknar takt och är typ tondöv. Det enda jag har åstadkommit är saker jag klippt ihop av andra människors musik, som det här exemplet. Jag är utestängd från musikvärlden.

Eller?

Jag läste någonstans att Jello Biafra, sångare i bland annat Dead Kennedys, samt en väldigt klok person, har gjort den mesta av musiken till sina band, utan att kunna spela något instrument eller komponera musik. Han nynnade helt enkelt för resten av bandet, som tog ut ackorden och tänkte ut trummor osv.

Detta födde en idé, kan han kan jag. Jag snackade med den gode Effe, trummis i band som Persuader och Guillotine. Han kunde mycket riktigt hjälpa mig att göra en låt och vi har påbörjat planeringen.

Det ska vara en punklåt, och trummorna ska gå i d-takt (dvs cymbalen följer bastrumman istället för takten, vilket gör att det låter häftigt. Väldigt vanligt inom kängpunk). Först ska låten börja med dova gitarrer, dch-dch-dch-dch i en glad melodi. Efter ett tag ska gitarrerna bli jätteljusa dcha-dcha-dcha-dcha. Efter det följer en riktigt svängig refräng med fotbollskörer. Vers - Refräng - Vers - Refräng - Refräng. Sen får det vara nog, max 2.5 minuter lång. Tänkte att låten skulle heta "Flytta på dig dumfan" och handla om idioter som står i vägen för en.

Ni hör ju själva hitpotentialen!

Effe spelar så klart alla instrument och vi spelar in i hans studio/sovrum. Sången får vi fundera på.

Musikskaparduon på San Siro.

Winston Churchills view of Adolf Hitler (samt en utflykt och ett djur)

Ja då var det dags för ett genererat blogginlägg igen. I rubriken ser ni ämnet. Inte ett lätt sådant.

Eftersom jag är anekdoternas mästare drar jag väl till med en sån:
Winston Churchill låg sent på kvällen i sin säng, drack en whiskey och rökte en cigarr när hans betjänt kom in med ett brådskande papper. Där stod det att läsa att Adolf Hitler tidigare den dagen tagit sitt liv. Churchill läste så intensivt att han inte märkte att han askat i sängen och sängkläderna tagit eld, varvid betjänten utropade "Sir, ni brinner!". Churchill släppte inte papperet med blicken utan sade lugnt "Men så släck mig då". Sanningshalten kan diskuteras.

Själv är jag hyffsat trött idag. Igår åkte jag och farsan ut till hembyn Vitvattnet för att ta med lite saker från ett förråd hem till honom. Kul att komma ut till byn igen, har inte varit där i år. Träffade även Farbror Robert med fru Eva och min kusin Stefan från Hökarängen. Märkligt att jag känner så mycket folk just där.

Hittade en tidskriftssamlare med mina gamla papper. Det var födelsebevis, dogtags, BB-armband, en massa teckningar och berättelser jag dikterat under mina unga år. Naturligtvis kommer ni att få läsa några av mina alster.

Hur som helst, när jag väl var hemma igen så satte jag igång att rensa och förvälla svamp vi fått av snälla svärmor Jeanette. Optimist som jag är trodde jag att jag kunde se på Match of the day samtidigt som jag rensade. Följden blev att varje svamp tog upp till en minut att fixa. Halv två inatt var jag klar och kunde äntligen ta mig i säng.

Fem timmars sömn alltså. Och idag så jobbar jag extra på Ersboda, jag har alltså 12 timmars jobb framför mig. Håhåjaja. Tur det finns kaffe, det svarta guldet.

Ett litet djur vi träffade i byn. Väldigt busig men mycket gosig. Jag tror det var en hund.


måndag 29 augusti 2011

(this is not) the greatest blogg-inlägg in the world..

.. this is just a tribute.

En hyllning till Pirkt, Umeå FC's tåskadade mittback Erik Löfgren. Han skriver hela två bloggar, UFC-bloggen och sin egna, Pirkt. Frunktansvärt roliga bloggar båda två, troligen Sveriges roligaste mittback. Den artonde augusti lyckades han klämma ur sig det bästa blogginlägget i världen, bättre skrivet finns inte.

Läs det här.

För oss som älskar Seinfeld och Football manager är det dubbelt så roligt.

Snodde en bild från hans blogg, rakt av bara så där. Det får man inte göra.