lördag 5 februari 2011

Harmoni

Jag måste utveckla twitterinlägget här till vänster.

Jag har nu suttit i två timmar på en stol i köket och inte gjort mer än druckit fyra koppar kaffe.

Jag har sett ut genom fönstret utan att egentligen se någonting. Jag har låtit tankarna fara runt som de vill, utan att de fastnat någonstans. Ibland hoppar en katt upp i knät och vill bli klappad, annars har det varit totalt lugnt.Det är väl så här nära meditation jag kommer att komma. Underbart och harmoniskt.

fredag 4 februari 2011

När jag en gång dör...

.. så vill jag ha en begravning som Graham Chapman hade. Kanske inte med Monty Pythonmedlemmar bland publiken, men med en talare som inte gråter ihjäl sig.

Det här klippet är från Graham Chapmans begravning (vet ni inte vem det är? skäms på er och sluta genast läsa min blogg) och John Cleese håller det bästa begravningstalet någonsin.


God helg på er alla!

Filmhelg - en smått komplicerad historia.

Bettina jobbar hela helgen så jag har tre kvällar/nätter i rad då jag ska plöja film. Jag jobbar med associtationsteknik (det där måste vara felstavat) när jag väljer film. Förra helgen såg jag den tokhyllade The King's speech, och där nämns som jag tidigare nämnt The stone of Scone. I inlägget jag skrev om den berömmda stenen ljög jag som en sotare (rödhåriga ljuger som sotare - riskradion) och sa att jag skulle se filmen om hur den stals under kvällen (The stone of destiny). Det blev inte alls så, istället såg jag på fotboll.

MEN ikväll ska jag se den. Frågan är vad jag skall se efter den. Robert Carlyle har ju en roll i den, och han spelar ju även med i Shane Meadows Once upon a time in the Midlands. Av en händelse så har jag den filmen hemma. Det blir till och med en dubbelassicitation (sic!) här, eftersom Shane Meadows är mannen bakom filmen jag såg före The King's speech, nämnligen This is England.

Men helgen är ju lång, och hur fortsätter jag efter den då? Jo, huvudrollen spelas av Rhys Ifans, som även är med i Elizabeth : The golden age. Jag har länge velat se den då jag tycker att den filmens huvudperson Cate Blanchett är världens vackraste skådespelerska. Så blir det.

Cate Blanchett spelade som ni alla vet samma Elizabeth i filmen Elizabeth från 1998. I den filmen var även Kelly Macdonald med. Kelly minns vi som Diane i Trainspotting bland annat. Kelly Macdonald är även med i Gosford Park från 2001. Det blir helgens fjärde film.

I Gosford park spelar även Stephen Fry, så eventuell kvarvarande tid spenderas med komediserien A bit of Fry & Laurie, med allas våran Dr House.

Helgen ser alltså ut så här:
Fredag: Stone of Destiny, Once upon a time in the Midlands.
Lördag: Elizabeth : The golden Age, Gosford Park.
Söndag: A bit of Fry & Laurie

Eller som bild:
Stone of Destiny via Robert Carlyle till Once upon a time in the Midlands via Rhys Ifans till Elizabeth : The golden age via Kelly Macdonald till Gosfordpark via Stephen Fry till A bit of Fry & Laurie. Solklart.

Västerbottens kuriren vet vad som är viktigt.

EXTRA EXTRA!!! Ebba Von Sydow är förkyld!! ... och en av sveriges mest kända skådespelare har visst dött..

torsdag 3 februari 2011

Vad säger djuren?

Haha, det här var helt lysande!

Körslaget, nu i en stad nära mig!

Alltså, jag borde inte gilla körslaget, men jag gör det ändå! Naturligtvis har man hejat på de norrländska körerna, men i år blir det bättre än så. Lisa Miskovsky ska vara med, och visst borde det bli en Umeå-kör då? Fariken så kul :) Men hur känd är Lisa i resten av Sverige? Vilka ska mer vara med? Kommer det att vara med någon man känner i kören? Frågorna hopar sig, svaren är få.

Heja heja!
Allt detta från aftonbladet.

Ny frisyr, nya skor och nytt (mer) jobb!

En sådan dag det var igår. Först fick jag lite mer jobb, 4.25 timmar i veckan på Ersbodabiblioteket varje tisdagskväll, underbart! Och var inte oroliga jag hinner hem till champions league.

Min lilla lillasyster Hanna fyllde hela 23 år igår och vi var där och gratulerade, åt lasagne och tårta! Jag och Bettina stod för tårtan och den (om jag får säga det själv) var fantastiskt god. Chokladtårtbotten, citronfromage, hallonsylt, chockladgrädde, kiwi, hackad ljus choklad samt hemmaplockade hallon, aaaaah. Dum som jag är så tog jag inga kort vara sig på tårtan eller firandet, men ni får fantisera ihop en egen version.

Minns faktiskt när lilla Hanna kom till världen, jag var åtta år och gick i tvåan(?). Min fröken Gunnel sa inför klassen att jag hade något spännande att berätta, det tog ett tag innan jag fattade vad hon menade och jag fick en rungande applåd. Märkligt.

Ja. Jag klippte mig också. Mina senaste 3-4 klippningar har jag gjort på Attityd. Då får man en högkvalitativ frisyr samt håret tvättat av fagra damer. Igår slog dock snålverner till och jag gick dit jag klippte mig förut, Cityfrisör. Där får man inte håret tvättat, däremot får man all gelé bortborstad med en borste av en väldigt manlig karl. En tredjedel av priset och tiden jämfört med Attityd, och vafan, nog blev det bra?
Lite rockabillyaktigt sådär. Kanske kan vara med i Ensam mamma söker?
Dessutom håller jag på att gå in mina nya skor jag ska ha i Italien. Ett par ohyggligt snygga Ben Sherman, köpta på tradera, tack och bock!Men det är inte slut där. Scannade in mina examensbevis osv igår, och det vore väl för taskigt att inte visa upp dom för er? Jag vet ju att ni vill se. Lätt modifierade så ingen ska sno min examen.


tisdag 1 februari 2011

The need for speed

Imorse var det väldigt nära en försovning. Klockan 07:13 vaknade jag lugnt och fint, tittade på klockan och fick panik. I vanliga fall kliver jag upp vid 06:30, jag var 43 minuter back. Slängde mig ur sängen och drog som en brandman på mig kläderna och sprang iväg och borstade tänderna. Slängde ned mina nya skor och matlåda i väskan och gick ut genom dörren, nu var klockan 07:16. 07:21 anlände jag till Bettinas jobb, IN I BILEN! Fort hemmåt, körde en en buss dit, och en hem. Hemma 07:28. Gick med ohyggligt raska steg mot busshållplatsen 800 meter bort. Framme 07:34. 07:35 kom bussen. Från sovande via Västerslätt till bussen på 22 minuter. Fan, jag kan ju ta sovmorgon i framtiden.


Typ den här minen hade jag när jag insåg vad klockan var.

Naturligtvis vore det ingen katastrof om jag missade bussen, kan ju alltid ta bilen. Men det känns så dumt när man betalat för busskortet.

Nu är det bäst jag skyndar mig så jag hinner med bussen hem. Laters!

---

Jepp, jag han med bussen. Fick platsen längst bak till vänster, helt plötsligt blev man 15 igen :) Och helt oväntat lägger farsan ut en bild på mig då jag var 14, hoho.
Kill your idols!

Millwall möter ikväll Norwich City borta. Ett Norwich där ingen mindre än allas våran Stephen Fry sitter i styrelsen. Hur mycket välgång och lycka jag önskar honom så ser jag gärna en bortaseger ikväll, Fry får glädja sig åt annat. Läs införrapporten här.

You're gonna get your f*cking teeth's kicked in!! Eller, nae.. Var snäll nu.

måndag 31 januari 2011

Okej, det här är bara dumt.

Hur gick tankarna när dom planerade denna video? "Fan grabbar, en trollkarlshatt skulle passa bra"?Immortal - Call of the wintermoonHehe, ja.

Biblioteksarbete - Hardcore

Fick idag in ett gäng böcker jag beställt, tänkte utöka klassuppsättningarna lite. Eftersom det är inte är helt spillans nya böcker beställde jag från bokus.se, vilket betyder billigare pris men väldigt mycket mer pillergöra.
Fästa streckkod och etikett.

Stämpla och fylla i signum, datum och placering.

Skriva ut och fästa hyllsignum.

Brygga te.

Plasta. 16 böcker. Tar tid.

Lunch! Rester från den omtalade tjejfesten i lördags.

Lägga in böckerna i systemet.

Klart!
Eller klart och klart, måste uppdatera hemsidan också. Testar bara en grej här under, ni behöver inte bry er om det. (som om ni brydde er om nånting här)

The stone of Scone - En historielektion

Nu var det länge sedan jag skrev om en historisk anekdot, så det är väl på tiden nu. Såg i lördags den väldigt mysiga filmen The kings speech, som handlar om kung George VI (Colin Firth) som lider av stammning och får hjälp av en lite annorlunda talpedagog (Geoffrey Rush). I filmen nämns en mycket märklig sten, som jag nu har undersökt närmare.

Stenen i fråga kallas för The Stone of Scone, An Liath Fàil, ödestenen eller kort och gott kröningsstenen. Stenens ursprung är höjd i dunkel, men det sägs att den togs med från Irland när folkgruppen Skoterna utvandrade till det som idag kallas för Skottland. Andra påstår att den är samma sten som nämns i bibeln, den sten Jakob använde som huvudkudde. Hur som helst så användes stenen vid kröningar av de skotska kungarna, jämför med Mora Stenar i Sverige.

Det man säkert vet är att år 1296 så invaderade den engelska kungen Edward I Skottland och tog herraväldet över landet. Som krigsbyte stal han stenen från klostret Scone (därav namnet) och tog med sig den hem till England. Där lät han bygga in stenen i en tron, den så kallade Edward I's tron.
Edward I's tron med The stone of Scone inbyggd.
Nu kunde Edward "lagligt" visa att han var berättigad till inte bara England, utan även Skottland. Tronen och stenen har sedan dess använts vid kröningar av samtliga Engelska kungar och drottningar, undantaget Elizabeth I som använde en tron hon fått av påven. Senast den användes var när drottning Elizabeth II kröntes 1953.

Juldagen 1950 stals stenen av en grupp skotska studenter. Dessa var skotska nationalister som inte kunde stå ut med att deras nationalklenod användes på detta sätt. De upptäckte att stenen gått mitt i tu, och lämnade in den till en stenhuggare i Skottland som lagade den. De lämnade sedan av stenen utanför grindarna på klostret Arbroath i Skottland. Men munkarna var inte intresserade av stenen och lämnade tillbaka den till engelsmännen. Det har gjorts en film om denna händelse, The stone of Destiny från 2008 med bland annat Robert Carlyle i en av huvudrollerna. Den filmen ämnar jag se ikväll.

1996 så beslutade sig det engelska parlamentet för att återlämna stenen till Skottland, med kravet på att få låna stenen när det var dags för kunglig kröning i England igen.
Ett stort hålrum gapar nu under Edward I's tron.
Många konspirationsteorier kretsar kring stenen. Flera forskare tror att de skotska munkarna gömde undan stenen, och att Edvard I stal en falsk sten. Andra forskare tror att stenen byttes ut vid stölden 1950. Eftersom det inte gjorts några grundliga undersökningar av stenen så är det svårt att avgöra. Andra forskare menar att Edward I själv hittade på historien om stenen, och att den inte alls var känd innan han stal den. Naturligtvis är frimurarna inblandade i flera konspirationsteorier, men de får ni läsa om någon annanstans.

Stenen är huggen ut röd sandsten, är 66 x 42 x 27 cm stor och väger ca 150 kilo. På sidan är två järnhandtag fästa.
Så här ser den ut i närbild.
Nu vet ni det, ta med er denna kunskap till den gång ni är med i Vem vet mest.

söndag 30 januari 2011

När jag var ung...

... hade jag blonderat hår och ofta oranga tröjor.
Klicka för större bild.
En gammal bekant har lagt upp en massa bilder från den legendariska mIRC-tiden anno 1997-1999. Man blir lite nostalgisk när man tittar, det var trots allt 13-14 år sedan. Tiden går.