tisdag 22 mars 2011

Nej, vi ska inte bomba.

Skicka JAS-plan till Libyen skriker svenska folket i en kör! Visst är det behjärtansvärt att stödja en civilbefolkning som försöker störta en diktator. Den arabiska våren har visat att med tillräckligt mycket folk på gatorna som visar sitt missnöje kan avsätta diktatorer och envåldshärskare. I Tunisien och Egypten gick miljontals män och några kvinnor ut på gatorna och protesterade, militären höll sig i bakgrunden och Ben Ali och Mubarak fick vackert avgå.

Människor i Libyen såg sin chans att bli fri från sin Diktator Khaddafi och försökte göra samma sak. Men det gick inte lika lätt, utan den folkliga protesten utvecklades snabbt till ett inbördeskrig, där beväpnade rebellstyrkor bildades. Dessutom finns det absolut inga siffror som pekar på att rebellerna är i majoritet.

Får man göra så? I sann demokratisk anda så måste man få störta en diktator, men folkliga protester och inbördeskrig är olika saker. En diktatur bör aldrig kallas legal, men Khaddafi har på senare år gått från att vara en paria till en bra affärspartner. Svenska regeringen stödjer företag som vill sälja militär utrustning till Khaddafi, EU gav så sent för några år sedan ett bidrag på 455 miljoner kronor för att Khaddafi skulle hindra flyktingar från att nå Europa via Libyen. Har inte EU och världssamfundet då legaliserat regimen?

Flygförbudszon låter som en bra grej. Khaddafi får inte flyga runt med sitt lilla flygvapen och terrorbomba som han vill. Men i begreppet flygförbudszon innebär även att man med missiler och flygvapen anfaller markmål så som tanks, radarcentraler, förråd med mera. I dessa tanks och centraler sitter det människor. Vanliga människor som du och jag. Vi snackar inte om dessa märkliga afrikanska legotrupper, utan värnpliktiga soldater.

Skall Sverige verkligen skicka ut vår dyra jordfräs för att skjuta ihjäl värnplikta soldater från ett land som vi samarbetat rätt så bra med? Hur tror ni 91:an Ahmed och 87:an Mahoud känner när dess ledares före detta affärspartner Carl Bildts mannar kommer farandes för att döda dem i en storm av blod, eld och stål?

Nej, jag håller inte med svenska folket i den här frågan. Sverige ska bidra med sjukvård, poliser, ambulanser, brandbilar, flyktinghjälp med mera. Vi ska inte gå in med massivt och svårriktat våld. Krig är alltid en tragedi, och tar man ställning för en sida gör man inget annat än förvärrar situationen, det finns alltid två sidor av ett mynt.

Men det här är bara vad jag tycker, jag säger inte att jag sitter inne med universell kunskap som är allmänrådande. Jag kan mycket väl ha fel, men det är så här jag tycker.


Nej.
Ja.
Dessutom, är det inte märkligt upproren i Bahrain, där fredliga protester våldsamt slagits ned med 200 döda civila, 2000 skadade och massarresteringar knappats märks i media? Ja just det, Bahrains minoritetsregim är ju nära allierad med USA…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar